Thursday, June 2, 2016

Teadus on lapsekingades

Kaasaegsed teadlased on enda arvates loogikud. Viimases ajakirjas Psühholoogia Sinule on esikaanel rasvaselt kirjas, et teadlased kinnitavad vaimude olemasolu.

Artiklist tulenevalt Šveitsi teadlased tegid katse, mille kohaselt katsealustel seoti silmad kinni ja neil paluti liigutada kätt enda ees. Nende selja taga asus robotkäsi, mis kordas inimese liigutusi, puudutades tema selga. Illusiooni tekitamiseks olid teadlased programmeerinud roboti liigutustesse ka väikese ajalise viivituse. Viie minuti möödudes küsiti katses osalenutelt, mida nad tundsid. Paljud nimetasid seepeale spontaanselt, et olid tajunud vaime või kummitusi (koguni nelja vaimu korraga), mõned isegi nii tugevalt, et olid palunud katse lõpetada. Teadlased lugesid sellest välja, et ajaliste ja ruumiliste parameetritega mängides on juuresolekutaju võimalik esile kutsuda ka väljaspool ekstreemseid olusid. Teadlase Blanke sõnul on katse tulemused tõestuseks, et tegemist on nimelt teisenenud tajuga omaenda kehast. Teadlaste sõnul on vaimud siiski olemas meie peades. Skisofreeniat kannatavad inimesed kannatavad tihti hallutsinatsioonide käes, seda seostatakse verevarustuse häirega just aju nendes osades, mis töötlevad kehataju ja liikumisega seotud teavet. Šveitsi teadlane Olaf Blanke leiab, et kindlate ajupiirkondade stimuleerimine kutsub esile vaimude juuresoleku tajumist.

Minule ei mahu pähe, kuidas on võimalik sellise katse abil VÄLISTADA vaimude tajumine? Saadi ju teada, et võimalik on juuresolekutaju tekitada. Mis peale selle toimub, ei ole neile ju teada. Kuidas saab välistada selle, et isik tundis enda ümber nelja vaimu? Keegi neist teadlastest ju seda ei kogenud ega näinud. Teadlased ei saa olla ju nii lihtsameelsed ja öelda, et nemad seda ei näinud, järelikult pole olemas. Kas teadlased tõesti arvavad, et tänapäeva teadus (füüsika, psühholoogia jne jne) on see tippude tipp, mille abil on võimalik looduses esinevate nähtamatute substantside olemasolu välistada? Me ei näe ega tunne, järelikult ei ole olemas? Püha lihtsameelsus. Mõelgem ajaloos tagasi kas või mõnisada aastat - mis siis tundus võimatu, on tänapäeval vägagi reaalne.

Teine teema, mis mind "teadlaste" puhul imestama paneb selle teema raames on põhjus ja tagajärg. Kust teavad teadlased kindlalt öelda, mis on põhjus ja mis tagajärg? Muutused ajus võivad olla vaimude kogemise tagajärg. Ei saa kindlalt väita, et kuna isikul on ajukahjustus, siis järelikult tema poolt kogetav on vaid hallutsinatsioon, mitte reaalsus. Ma ei saa väita, et hallutsinatsioone ei ole olemas, aga samamoodi ei saa teadlased väita, et vaime pole olemas. Usun, et nende nn skisofreenikute hulgas on palju inimesi, kes reaalselt tunnetavad vaime. Nad ei suuda lihtsalt tavapärast elu edasi elada, sest see on psüühiliselt koormav. Need, kes suudavad tavapärast elu edasi elada, aitavad reeglina teisi ja neid nimetatakse ka selgeltnägijateks, nõidadeks või muuks selliseks.

Teadus on alles lapsekingades.

Keegi võiks teha uurimuse, kui paljudel inimestel on olnud "paranormaalseid" kogemusi. Seda ei tehta ilmselt kunagi, sest muidu kukuksid väga väga paljude inimeste maailmapildid kokku (uskudest tulenevad jne).

No comments: