Wednesday, December 14, 2011

Hea kokkuvõte tšakratest

Leidsin hea kokkuvõtte energiakesksustest:

Tšakrad ja kuidas need on seotud meie igapäevase eluga

„Tšakra“ on sanskritikeelne sõna, mis tähendab „ratast“ või „keerist“. Tšakrateks nimetatakse energiakeskusi inimese energiasüsteemis. Need on justkui energeetilise ja füüsilise keha ühenduslüliks – iga tšakra on ühendatud kindlate näärmete ja närvikeskustega füüsilises kehas. Kui inimese teadvuses on blokeering (probleem), siis mõjutab see kindlat tšakrat energiakehas, mis omakorda mõjutab konkreetseid organeid füüsilises kehas. Iga meie tunne ja mõte tekitab liikumise meie energiaväljas, muutused energiaväljas mõjutavad kehakeemiat. Seega mõjutab kõik, mis toimub meie meeles, ka otseselt meie keha.
Inimese seitset tšakrat võib vaadelda ka kui seitset arhetüüpset eluõppetundi. Iga tšakra on aste edasi, uus väljakutse arenguteel kõrgema teadvuse ja Looja suunas. Iga arenguetapp toetub eelmisele. Mis ei tähenda, et me eluteel edasi liikudes ei pöördu aeg-ajalt tagasi, et mõne madalama tšakraga seotud ülesannet täita või probleemi lahendada.

Igal tšakral on oma värv, mantra (väesõna, vaimse energiaga laetud püha sõna), vääriskivi ja isegi muusikastiil, mis mõjutavad tšakra toimimist. Joogas kasutatakse spetsiaalseid hingamis- ja füüsilisi harjutusi. Kõik need aitavad aktiveerida ja tasakaalustada tšakra pöörlemist ning kõrvaldada energiablokeeringud. Uuri ja katseta!

1. Juurtšakra (Muladhara)

Juhtmõte:"Kõik on üks" - me oleme hõimuliikmed, me oleme seotud kõige elavaga Maal, iga meie valik ja tõekspidamine mõjuatb kõike elavat.


Sümboolne tähendus: 1) Seondub kundaliniga: see jõud virgub unest alles siis, kui kõik tšakrad on piisavalt arenenud, et taluda selle jõu kerkimist üles pealaele (valgustuslik kogemus). 2) Karma ehk põhjuse ja tagajärje seadus – kui inimene õpib juurtšakra energiat valitsema, siis õpib ta ka raskusi õnnestumisteks pöörama. 3) Perekond ja suguvõsa kui meie elu toetav ja üleval hoidev struktuur (perekonstellatsioonid!).

Seos füüsilise kehaga: Selgroo alumine osa, jalad, jalalabad, küüned, pärasool, lihaste toonus; liigeste, kõõluste, selgroolülide, seljaaju hea funktsioneerimine, immuunsüsteem (hõimujõud, mis kaitseb kõige välise eest); haistmismeel.

Eluteemad: Põhilised ellujäämisvajadused (toit, peavari, riided); perekond, juured, kodutunne, perekondlikud kohustused, suhted emaga, kõik esivanematelt päritud omadused; identiteet, geograafiline ja rassiline ühtekuuluvus, lojaalsus, õiglustunne, moraali- ja eetikakoodeks, uskumused, rituaalid ja kombed, ühiskondlikud sidemed, suhtumine riiki ja poliitikasse; usk elu loomulikku kulgu, turvatunne, enesekaitsemehhanism „võitle või põgene“, võime lõdvestuda, tahe ja õigus elada, võime iseseisvalt hakkama saada, sisemine tugevus, maaühendus, valmidus tegutseda kooskõlas Maa jõududega ja loodusega ning neilt õppida, kindel pinnas jalge all, värske elujõud, füüsiline vastupidavus ja jõud, toored ürgsed tunded: kirg, raev, hirm, rõõm; maailma tunnetamine viie meele abil; võime unistusi ja plaane ellu viia (ideede materialiseerimine)

Yangi komponent on seotud sellega, kui edukad oleme füüsilisel ellujäämisel, kui edukalt suudame oma plaane ja unistusi realiseerida. Yini komponent on seotud sellega, kas lubame end toetada ja mõista, kuidas võtame vastu ainelist abi ja hoiame elutahet erksana.

Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Soov üksnes nautida, materialistlik mõtteviis; tunne, et jalad on õhus; kodutusetunne, kuuluvustunde puudumine (üksi laias maailmas); vähe jõudu; tunne, et elu on raske koorem ja maailm on hirmutav paik (mõjutajaks tavaliselt ebapiisav turvatunne imikueas); hirm, et ei suuda täita enda või perekonna elulisi vajadusi; hirm hülgamise ees; suhtlemisraskused, pidev kaitsehoiak ja sellest tulenev agressiivsus („Kõik poliitikud on täielikud idioodid!“), jäigad piirid; kinnismõtted ja -teod, isiksuse lõhestumine, depressioon, apaatia, ohvrimentaliteet, ärrituvus, solvumine, raev, kius ja vägivald kui kaitsereaktsioonid; looduse tasakaalu rikkumine, plaanide „nurisünnitus“, jäigad uskumused, mis on pärit vanematelt, koolist või kirikust, keeruline tulla toime muutustega; ahnus, varude kogumine, raiskamine.

Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Füüsiliselt väheaktiivne, energiavaegus, madal vererõhk, lihaste nõrkus, ülekaal, ebakindel füüsiline seisund, krooniline valu selja alaosas, ishias, veenilaiendid, pärasoolehaigused, urineerimishäired, iseeneslik abort, soorolli hälbed, immuunsushaigused, epideemiad (= negatiivsed grupikogemused),

Tšakra tasakaalustamine: Looduse tunnetamine ja imetlemine (koit ja eha), loodushäälte kuulamine, maa lõhna sissehingamine, maapinnal istumine, paljajalu käimine, igasugune jalgu aktiveeriv liikumine, jalatalla massaaž; meditatsioon, jooga, reiki, enesesisendused; tantsimine, etnilised rütmid, trummimuusika, reggae; maa; punane; ahaat, verekivi, verijaspis, granaat, rubiin; seeder, nelk, punane roos; mantra LAM; Tarokaart „Torn“ viitab kardinaalsetele muutustele selle tšakraga seotud elualadel.



2. Haratšakra ehk Sakraaltšakra (Svadhisthana)
Juhtmõte: „Austage üksteist“: võime õppida hindama liite, mis me loome oma elu jooksul

Sümboolne tähendus: 1) Kollektiivne alateadvus. 2) Iga suhe, iga inimene, keda eluteel kohtame, on osa Looja plaanist. 3) Keha on vaimu templiks. 4) Teadmine, millal on küllalt.

Seos füüsilise kehaga: Alumised selgroolülid, puusad, vaagen, jämesool, pimesool, põis, suguelundid, kõik vedelikud (veri, lümf, sperma), menstruaaltsükkel; sugunäärmed: munasarjad, eesnääre, munandid; maitsmismeel.

Eluteemad: Partnerlus, seks, erootika, võim, kontroll (füüsilise keskkonna üle), vastutuse enda kanda võtmine, raha- ja karjääriküsimused, võime majanduslikult toime tulla, loovus (uute ideede „sünnikanal“) vrs harjumused, eetika, avatus suhetes (vastassugupoolega), ausõna andmine, lubadused ja kokkulepped; sisemine tasakaal ja terviklikkus: Anima ja Animus, yin ja yang, andmine ja saamine, puhkuse ja naudingu lubamine endale, naudingu ja distsipliini tasakaal; osasaamine loomise sügavast rõõmust ja elu imedest, osasaamine looduse viljastavast energiast, ehedad tunded, loomingulisus, naiseliku loomisjõu Šakti asukoht, loomulikud suhted vastassugupoolega, lihtsus; tunne, et eluvoog pakub üha rohkem uusi rõõme ja üllatusi, valmisolek kohtumiseks Õpetajaga, külgetõmbeseaduse rakendumine, valikuvabadus (hirmu- vrs usuenergia; pole tähtis, mida me valime, vaid miks)

Yangi komponent on seotud sellega, kuidas väljendame tundeid teistele (eriti vastassugupoole esindajatele); yini komponent hõlmab inimese suhet oma seksuaalsusesse, teiste tunnete absorbeerimist ja tõlgendamist (empaatia) ning võimet tõmmata endasse eluenergiat, mida on tarvis tundmiseks ja loomiseks

Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Ebakindlus ja pinge seksuaalsuhetes (saab tavaliselt alguse murdeeas), seksist hoidumine, häbi- või vastikustunne enda seksuaalsuse osas, seksisõltuvus; hirm sünnitamise ees; klammerdumine suhete, ideede ja asjade külge (isiklikud ebajumalad), ahnus ja hirm vaesuse ees, nii materiaalsete kui vaimsete asjade ahnitsemine, kirg meeleliste naudingute vastu, ülesöömine; kaassõltuvus (eriti teiste murede ja vastutuse kandmine); asjade lõpetamatus, tasakaalutu ja eesmärgitu rahmeldamine, loovuse tõkked või väärkasutamine (luiskelood, keelepeks, manipuleerimine), ärrituvus, suutmatus enda eest hoolitseda, hirm muutuste (loova energia) ees. Reklaamid ja poliitiline manipuleerimine mõjutavad just sakraalkeskuse kaudu. Agressiivsus, sõdade seemned, vihavaen endast erinevate vastu, konkureerimistahe.

Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Krooniline valu selja alaosas ja puusapiirkonnas, artriit, gaasid pärast söömist, jämesoole- ja pimesoolepõletik, kõhukinnisus, naistehaigused (menstruatsioonivalud, tsüstid), viljatus, suguhaigused, seksuaalse potentsi häired (impotentsus, frigiidsus), urineerimishäired, pidev väsimus, madal veresuhkru tase, nimmelülide nihestumine, ülekaalulisus.

Tšakra tasakaalustamine: Kuuvalguse (eriti täiskuu) nautimine, selge veekogu vaatamine ja puudutamine, selge vee sõõm; tegevused, mis sümboliseerivad uut algust (nt taimede istutamine); jooga, reiki, tantsimine, ujumine, kõndimine (igasugune liikumine), jõusaal, tantrajooga, meditatsioon, enesesisendused, saun, karikakra tee (desinfitseerib neerusid ja sooli); muusika, mis paneb puusad õõtsuma (nt Ladina-Ameerika rütmid); vesi; oranž; karneool, kuukivi; jasmiin, ylang-ylang, sandlipuu, vanilje; mantra VAM



3. Päikesepõimiku tšakra (Manipura)
Juhtmõte: „Austa iseennast“ (Polonius: „Jää enesele truuks!“)

Sümboolne tähendus: Teadmine, kui oluline on su enda vastutus selle ees, milline inimene sa oled.

Seos füüsilise kehaga: Keskmised selgroolülid, magu, ülemised seedeelundid, maks, sapipõis, põrn, neerud, kõhunääre; nägemismeel. Toimib ka teatava vaimse baromeetrina, mille kaudu saame kombata oma ümbruse meeleolusid ja tundeid.

Eluteemad: Suhe iseendaga, enesemõistmine, tugev identideeditunne, isiklik jõud (suhetes välismaailmaga) ja ambitsioonid, vitaalsus, spontaansus, tahtejõud, usaldus, eneseaustus, -usaldus ja -väärikus, oma vajaduste teadvustamine, hoolitsemine enda eest, oma tugevate ja nõrkade külgede austamine, sõltumatus, enesedistsipliin, vastutustunne, hinnangud enesele ja teistele, sümpaatiad ja antipaatiad, otsustamine, sisemine täiuslikkus, tundlikkus kriitika suhtes, hirmud ja saladused, millega me pole veel valmis silmitsi seisma, isiklik autunne, tegutsemistahe, ühiskonnas kohanemine, võime kriisiolukorras hakkama saada, oskus kogemust integreerida; tunne, et elu on helge; eeterlik nabanöör, mis seob nt vanematega, vaimne ja intellektuaalne energia. Päikesepõimik on erakordselt tundlik, sel on võime koguda infot otse energeetilisel tasandil (kõhutunne, intuitsioon). Siin paikneb ka madalama tasandi selgeltnägemine ehk liigne tundlikkus ümbritseva suhtes (saadud info on sageli ebatäpne, sest on pärit astraalsfäärist, kus muljed kiiresti vormi muudavad).

Yangi komponent hõlmab eneseväljendust maailmas, yini aspekt on seotud arvamuste ja hinnangutega enese kohta.

Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Hirm, et ei suuda oma elu juhtida, hirm läbi kukkuda; masendus, mille on tekitanud teiste inimeste kõrged ootused; võimujanu, kontrollivajadus, vallutussoov, emotsionaalne takerdumine teistesse inimestesse (kaassõltuvus); sisemine rahutus ja tegutsemisvajadus, võimetus lõdvestuda, rahulolematus, raev; alaväärsustunne, loobumine otsustamise jõust, masendus, nukrus, ebalev ja sihitu tormlemine, viha, ülikriitilisus, negatiivsete emotsioonide endasse peitmine, isiklike soovide ja vajaduste tõrjumine, otsustamatus, energia ülemäärane voolamine väljapoole (s.h. raha laristamine), üha uute (väliste) aistingute himustamine, üliemotsionaalsus või kapseldumine, raevuhood, hirm proovida uusi asju, mure teiste arvamuse/kriitika pärast, rasketes olukordades ülemäärane närveerimine, õõnes tunne kõhus, segadus või hullus


Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Seedimis- ja ainevahetushäired, iiveldus, artriit, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandid, sooleprobleemid, diabeet, maksaprobleemid, hepatiit, kõhunäärmevähk, neerupealsete probleemid, söömishäired, kaaluprobleemid
Tšakra tasakaalustamine: Päikesevalguse ja -soojuse tunnetamine; jooga, reiki, kõhuhingamine, Päikesetervitus, Agni Sara (kõhu „loksutamine“), karmajooga, qigong, jalgrattasõit, enesesisendused; õhk; marsirütmid, võimas sümfooniamuusika; kuldkollane; tiigrisilm, merevaik, topaas, tsitriin; lavendel, rosmariin, salvei, piparmünt, bergamott; mantra JAM



4. Südametšakra (Anahata)
Juhtmõte: „Armastus on jumalik jõud“

Sümboolne tähendus: Inimese kogu energiasüsteemi keskus, kuna armastus on universumi põhienergia, inimkeha ja -vaimu tõeline liikumapanev jõud.

Seos füüsilise kehaga: Rindkere, rinnad, rinnaõõs, roided, süda ja veresoonkond, vereplasma, kopsud, bronhid, söögitoru, õlad ja käsivarred, diafragma ehk vahelihas, harknääre (reguleerib kasvu, juhib lümfisüsteemi, ergutab immuunsust, reguleerib keemilisi protsesse, mis annavad soojust); kompimismeel

Eluteemad: Armastus, andestamine, kaastunne, suuremeelsus, südamest tulev tunnustus, lootus, usaldus, siirus, soojus, südamlikkus, lahkus, tingimusteta armastus, sügav elurõõm, spontaansus, Jumala kohaloleku märkamine, „kõik on üks“, iga inimese unikaalsuse tajumine, õndsustunne, kroontšakra jumaliku energia ja juurtšakra elujõu „sulatusahi“. Kuidas me reageerime emotsionaalselt oma mõtetele, ideedele, hoiakutele ja inspiratsioonile ning kuidas märkame oma emotsionaalseid vajadusi – see pühendumus on oluline headeks suheteks teistega. Julgus kuulata südame emotsionaalseid sõnumeid ja vaimseid juhtnööre. Neljas tšakra on keskmine tšakra. See asub keha keskmes ja piltlikult väljendudes võib öelda, et elu keskmes on armastus.

Yangi komponent hõlmab suhteid teistega ja seda, mida anname maailmale. Yini aspekt on seotud sellega, mida soovime maailmalt saada, kuivõrd oleme valmis armastust vastu võtma.

Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Vihkamine, rahulolematus, põlgus ja kibestumine, enesehaletsus, kurbus, viha, kadedus, vimm, külmus, hoolimatus, südametus, sisemine kalestumine, enesekesksus, üksindus-, juurtetus- ja võõrandumistunne, usaldamatus ja pidev kaitseseisund; sõltuvus teiste armastusest, kaassõltuvus, armukadedus; hirm, et ei olda armastust väärt; vähene avatus uutele ideedele, takerdumine vanadesse käitumismallidesse, suutmatus andestada, keeruline südant avada, keeruline kurbust väljendada või ülemäärane kurbus ja lein, mis „murrab“ südame; hirm elada „südame järgi“, ülemäärane impulsiivsus ja järelemõtlematus, liigselt peas „elamine“

Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Südamepuudulikkus, südameatakk, südame pärgarteri ummistus, vereringeprobleemid, astma, allergiad, bronhiit, kopsuvähk, kopsupõletik, probleemid ülaselja ja õlgadega, rindadega seotud haigused, keha ei suuda omastada vitamiine, mürgistus

Tšakra tasakaalustamine: Jalutuskäik roheluses, lilled, taimed, pelargoon, kallistus ja füüsiline puudutus, jooga, massaaž, jalutamine, tantsimine, palvetamine, laulmine, Vjana hingamine, enesesisendused; aeglane ja emotsionaalne muusika, armastuslaulud; roheline, roosa; roosa kvarts, roosa rodokrosiit, jadeiit, smaragd; mantra RAM



5. Kurgutšakra (Višhuda)
Juhtmõte: „Alista oma tahe jumalikule“

Sümboolne tähendus: 1) Indiviidi alateadvuse kese. 2) Iga mõte, tunne ja tegu on valiku tulemus ja tahte väljendus – oma mõtete ja sõnadega loome maailma. 3) Oma eluülesande järgimine, oma tahte ühitamine Looja tahtega, oma saatuse tee mõistmine.

Seos füüsilise kehaga: Kael, kukal, kaelalülid, kurk, kõrvad, lõualuud, hingamisteed, kopsude ülaosa, suu, hambad ja igemed, söögitoru, kilpnääre, hüpotalamus (hemoglobiini teke, erotrotsüütide kvaliteet, luuüdi seisund)

Eluteemad: Tahtejõud, vaba tahe, valiku tegemine ja selle väljendamine (nt sõltuvussuhtest väljaastumine), põhjuse ja tagajärje seose mõistmine, eneseväljendus, inspiratsioon, fantaasia, unistuste järgimine, isikliku jõu kasutamine loominguks, usk ja teadmised, otsustus- ja vastutusvõime, sild mõtete ja tunnete vahel, võime võtta vastu infot peenmaailmast, kõikide tšakrate olemuse vahendamine maailmale, siirus käitumises ja väljaütlemistes, selge ja kujundlik jutt, kõlav hääl, oskus „ei“ öelda, oskus vaikida, iseendale truuks jäämine, teadmiste julge jagamine teistele, usaldus sisemise teejuhi vastu, teadlikkus oma eluülesandest (dharmast), oskus allutada oma isiklik tahe Jumala tahtele

Yangi funktsioon on seotud tõe väljendamisega, enda maksmapanemisega, oma tahte kasutamisega. Yini aspekt on hääestatud juhatuse saamiseks, iseenda loovusega kontakti leidmiseks.


Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Sõltuvushäired, märterlus, hinnangulisus ja kriitilisus, raske mõista enda tundeid, üliratsionaalsus, hirm sisemise arengu ees, teadvustamata süütunne ja hirmud, tunnete lämmatamine rohkete sõnade või liigutustega, võimetus väljendada oma tundeid, irratsionaalsed vihapursked, nõrk ja kõlatu hääl, tahumatu jutt, jahe toon, tagarääkimine ja tühja loba ajamine, sõnadega manipuleerimine, kõnepidamatus, sõnaahtrus, argus mõtteid väljendada, valetamine, kogelemine, klomp kurgus, sisemine ärevus, raskused keskendumisel, uimasus, pea „laiali“ otsas, kohanematus, paindumatus, oma tahte pealesurumine, energiapuudus, Ohvri arhetüüp, elamine teiste (abikaasa, laste, telesangarite) kaudu
Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Kehv rüht (õlad üleval), kähe kurk, krooniline kurguvalu, angiin, larüngiit, suuhaavandid, igemeprobleemid, kõri- ja suuvähk, lõualiigese probleemid, skolioos, kogelemine, kilpnäärmehaigused; luumurd, närvivalu või pinge kaelas, õlgades või kätes

Tšakra tasakaalustamine: Pilvitu taeva vaatlemine, taeva peegeldus vees, lainete vaikne kohin; jooga, kaelaharjutused, Alexander tehnika, qigong, taiji, Anuloma Viloma, Ujjayi hingamine, Kimalase hingamine; leelotamine, mantrate lausumine, laulmine, palvetamine, avalik kõnelemine, enesesisendused; kirgas sinine; akvamariin, türkiis, kaltsedon; salvei, eukalüpt, koirohi e. puju; mantra HAM



6. Lauba- ehk Kolmanda silma tšakra (Adžna)
Juhtmõte: „Otsi vaid tõde“

Sümboolne tähendus: Tarkusetšakra, kõrgema, kosmilise intuitsiooni ja inspiratsiooni värav. Taoismis maa ja taeva kokkupuutepunkt inimese kehas. Elu müsteeriumi mõistmine.

Seos füüsilise kehaga: Aju, meeleorganid (silmad, kõrvad, nina, maitsenäsad, tundenärvide rakud), kesknärvisüsteem, käbinääre ehk epifüüs, ajuripats ehk hüpofüüs

Eluteemad: Tahe, enesehinnang, tõde, intellektuaalsed võimed, avatus teiste ideedele, sisekaemus ja enesevaatlus, sisehääle usaldamine, võime kogemustest õppida, emotsionaalne intelligentsus, visualiseerimise võime, võime ideid materialiseerida, abstraktne mõtlemine, filosoofiliste tõdede mõistmine, Universumis valitsevate seoste tunnetamine, vaimutugevus (entusiasm), surmateadlikkus; eristamine, milliseid mõtteid motiveerib jõud, milliseid hirm ja illusioonid; initsiatsiooniriitused

Yangi komponent on seotud teadmiste ja intellektuaalse võimu kasutamisega välismaailmas. Yin näitab suhtumist oma intellektuaalsetesse võimetesse, intuitiivsetesse võimetesse ja sisemisse tundlikkusse.

Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Ülim mõistuslikkus või segased mõtted, puudub terviku nägemise oskus, jäigad hoiakud, oma arvamuse pealesurumine, kõik vaimne tundub tühine; hirm intuitiivsete võimete ees, mis blokeerib tundlikkuse; vastumeelsus enda sisse vaadata ja ennast analüüsida, suutmatus oma kogemustest õppida (valusate õppetundide kordumine), enesehaletsus („miks mina!?“), mõtlemine vaid üldkehtivate raamide piires, elamine fantaasiamaailmas, suutmatus ideid ellu viia, kuulekas käsutäitmine, teiste inimeste annete ja vaimsete võimete kadestamine

Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Ajukasvaja, ajuverejooks, insult, neuroloogilised häired, pimedus, kurtus, migreen ja pingepeavalud, selgrooprobleemid, õpiraskused, mäluprobleemid, depressioon, skisofreenia, langetõbi, hormonaalne tasakaalutus, kasvuprobleemid

Tšakra tasakaalustamine: Sügavsinise öise tähistaeva vaatlemine, guru või pühaku pildi vaatlemine, jooga, qigong, taiji, silmaharjutused, mediteerimine, visualiseerimine, enesesisendused; ere indigosinine, kollane kiirgus (ratsionaalne mõtlemine), tumesinine (intuitsioon ja terviklik mõtlemine), violetne (meelteväline tunnetus); lasuriit, safiir; mantra ŠAM



7. Kroontšakra (Sahasrara)
Juhtmõte: „Ela käesolevas hetkes“

Sümboolne tähendus: 1) Ühendusside hingega. 2) Loojaga saame kontaktis olla vaid siin ja praegu. 3) Avamine end kõigele sellele, mis on.

Seos füüsilise kehaga: Nahk, lihased,luustik, kesknärvisüsteem, suuraju

Eluteemad: Võime usaldada elu, väärtushinnangud, hoiakud, eetika, julgus, ligimesearmastus, isetus, võime näha suurt plaani, sügav mõistmine, usk, inspiratsioon, vaimsus ja pühendumus, rahulik ja avardunud teadvus, enda jumaliku päritolu tunnetamine, kogu olemise mõtestatus, õnnelik „siin ja praegu“, elu mõtte mõistmine (s.h. elu kui õpetaja), transendentaalsed ideed, valgustumine, elurännaku algus ja lõpp

Yangi oskus liikuda eesmärgi poole kooskõlas oma suurema plaaniga, kõrgema tahtega. Yini võime võtta vastu energiat, mis on vaimse olemuse toiduks ning tunnetada enda jumalikku päritolu.

Vaimsed probleemid tasakaalutuse korral: Ebakindlus, eesmärgitus, tunne, et elu on mõtteta ja tähenduseta; vaimsed kriisid (nt usu kaotamine), välistesse seikadesse takerdumine, dogmaatiline mõtteviis, kõik vaimne on arusaamatu, surmahirm

Füüsilised probleemid tasakaalutuse korral: Energeetilised häired, luuhaigused, halvatus, vähk, mõistetamatu depressioon, krooniline kurnatus (füüsilise põhjuseta), ülitundlikkus valguse või helide suhtes; haigus, mis sunnib tempo maha võtma, sõltuvushäired, geenidega edasikanduvad haigused, füüsilist ja vaimset allakäiku põhjustavad haigused (nt multiskleroos)

Tšakra tasakaalustamine: Looduse avaruse tunnetamine (nt mäetipul, lagendikul), mediteerimine, palvetamine, üksiolek, vaikuse kuulamine, enesesisendused; violetne (spirituaalsus), valge (sisaldab kõiki spektrivärve, s.t. ühendab elamise eri tasandid tervikuks); J. S. Bachi teosed; ametüst, mäekristall; õlipuu, lootos; mantra OM

ALLIKAS: http://www.joogateraapia.ee/jooga/takrad

No comments: