Friday, September 4, 2009

Nikola Tesla- midagi enamat kui lihtsalt teadlane, üleloomulike võimetega.

Video http://www.youtube.com/watch?v=gt8Y93k0pB0&feature=related

Nikola Tesla kasutas looduse fenomenide kirjeldamiseks sanskritikeelseid mõisteid. Juba 1891. aastal kirjeldas Tesla universumit kui kineetilist süsteemi, mis on täidetud energiaga, mida on võimalik rakendada igasugusest asukohast. Järgnevatel aastatel avaldasid Swami Vivekananda õpetused tema põhimõtetele suurt mõju. Swami Vivekananda oli esimene ida joogide reast, kes tõid vedaanta filosoofia ja religiooni läände. Pärast Swamiga kohtumist ning pärast idamaise vaateviisi, ainelist maailma juhtivate jõududest, edasist uurimist hakkas Tesla kasutama sanskriti sõnu akasa, prana ning valgust kandva eetri mõistet, kirjeldamaks mateeria allikat, olemasolu ning ehitust. See artikkel jälgib Tesla arusaamu veedade teadusest, tema selleteemalist kirjavahetust lord Kelviniga ning seoseid Tesla ja Walter Russelli ning teiste sajandivahetuse teadlastega. Lõpuks kirjeldab autor seda, mis on avalikkusele peidus olnud mitmeid aastaid ja mida ta peab eelduseks Tesla kujutatud vaba energia süsteemidele.
Tesla varasem füüsilise universumi kirjeldus
Tesla trafoAastaks 1891 oli Nikola Tesla leiutanud mitmeid kasulikke seadmeid. Nende hulka kuulusid kaarlamp (1886), vahelduvvoolu mootor, elektri genereerimis- ja ülekandesüsteemid (1888), elektri konverteerimise ja jagamise süsteem ostsilleeruvate laengutega (vahelduvvool) (1889) ning kõrgsagedusliku voolu generaator (1890). Tuntuima patendi jaoks sai ta inspiratsiooni sõbraga Ungaris Budapesti pargis jalutades. Päikeseloojangu jälgimise ajal tekkis Teslal visioon, milles ta nägi, kuidas vahelduvaid elektromagnetvälju saaks uutlaadi elektrimootorites kasutada. See viis teada-tuntud vahelduvvoolu edastussüsteemini. Kuid aastal 1891 patenteeris Tesla midagi, millest ühel päeval võib saada tema kuulsaim leiutis. See on aluseks elektrivoolu edastamisele traadita ning seda tuntakse Tesla Trafo nime all. Samal aastal Ameerika Elektriinseneride Instituudile kõnet pidades andis Tesla järgmised kommentaarid:
„Ei möödu palju põlvkondi, kuni meie masinad töötavad energial, millele on võimalik ligi pääseda igast universumi punktist. See idee pole uudne... Me leiame selle toredas müüdis Antaiosest, kes saab energiat maast; me leiame selle ühe teie matemaatiku peentest spekulatsioonidest... Kosmos on energiaga täidetud. On see energia staatiline või kineetiline? Kui staatiline, siis on meie ootused asjatud; kui kineetiline – ja me teame kindlasti, et see on nii –, siis on see vaid aja küsimus, millal inimestel õnnestub oma masinad ühendada looduse masinavärgiga.“1
Nii kirjeldas Tesla universumi enne, kui ta tutvus India, Tiibeti ja Nepali rahvaste vedaanta teadusega. See teadus kogus Swami Vivekananda kolmeaastase ringreisi ajal esmalt populaarsust USAs ning seejärel mujal läänes.
Vedaanta teadus ja Swami Vivekananda
Nikola Teslaja Swami Vivekananda
Veedad on kirjutiste kogum, mis sisaldab hümne, palveid, müüte, kroonikaid, ettekandeid teadusest ja reaalsuse olemusest, ning on vähemalt 5000 aastat vana. Veedades on kirjeldatud aine ja antiaine olemust ning aatomi struktuuri. Veedades kasutatakse sanskriti keelt. Sanskriti päritolu pole täielikult mõistetud. Lääne õpetlased arvavad, et see toodi Himaalaja piirkonda ja sealt lõuna poole Indiasse leviva aaria kultuuri poolt. Paramahansa Yogananda ja teised ajaloolased aga ei nõustu selle teooriaga, tuues välja, et Indias pole ühtegi tõendit, mis võiks antud väidet kinnitada.2
Sanskritis on sõnu, mis kirjeldavad lääne meelele täiesti mõistetamatuid ideesid. Üksikute sõnade tõlkimiseks inglise keelde võib vaja minna tervet lõiku. Olles 70ndate lõpus pisut sanskritti õppinud, mõistis selle teksti kirjutaja, et Tesla kasutatav vedaanta terminoloogia võib olla võtmeks mõistmaks tema vaateid elektromagnetismile ja universumi olemusele. Kuid, kus õppis Tesla vedaanta mõisteid ja sanskriti terminoloogiat? Hästi tuntud Cheney3, Hunti ja Draperi4 ning O'Neali5 kirjutatud biograafiate ülevaatamisel ei paista ühtegi märget selle kohta, et Tesla oleks sanskriti keelt osanud. Kuid O'Neal on lisanud väljavõtte avaldamata artiklist "Inimese suurimad saavutused":
„Täielikult arenenud olendis, Inimeses, avaldub müstiline, vääramatu ja vastupandamatu soov: imiteerida loodust, luua, luua ise imed, mida tajub... Kaua aega tagasi ta mõistis, et kõik tajutav mateeria pärineb ühest algainest või millestki tajumatult peenest, mis täidab kogu ruumi, Akasast või valgust kandvast eetrist, läbi mille toimib elu andev prana ehk loov jõud, kutsudes lõpututes tsüklites olemasollu kõik asjad ja nähtused. Algainest, haaratuna lõpututest keeristest, millel on tohutu kiirus, saab jäme mateeria; kui energia vaibub, siis liikumine peatub ning mateeria kaob, muutudes tagasi algaineks.“
Leland Andersoni arvates kirjutati artikkel 13. mail 1907. Anderson paneb samuti ette, et Tesla võis sanskriti terminoloogiaga kokku puutuda Swami Vivekanandaga suheldes ning, et John Dobson6 San Francisco Sidewalk Astronomers Association'ist oli seda tutvust uurinud.
Swami Vivekananda sündis Indias Calcuttas 1863. aastal. Tema õpetaja Ramakrishna inspireeris teda kõiki inimesi teenima kui Jumala ilminguid. 1893. aastal alustas Swami Vivekananda ringreisi läänes, osaledes Maailma Usundite Parlamendi tegevuses Chicagos. Kolme aasta jooksul, kui ta Ameerika Ühendriikides ja Euroopas reisis, kohtus Vivekananda mitmete oma aja tuntud teadlastega, sealhulgas lord Kelvini ja Nikola Teslaga. Swami Nikhilananda7 sõnade kohaselt:
Nikola Tesla, suur teadlane, kes oli spetsialiseerunud elektrile, oli väga vaimustatud, kuuldes Swami seletust saankhja kosmogooniast ja hindude tsüklilise olemasolu teooriast. Eriti hämmastas teda sarnasus saankhja aine- ja energiateooria ning kaasaegse teaduse vahel. Swami kohtus New Yorgis ka Sir William Thomsoniga, hilisema lord Kelvini ja professor Helmholtziga, kahe juhtiva lääne teaduse esindajaga. Kuulus prantsuse näitleja Sarah Bernhardt intervjueeris Swamit ning imetles väga tema õpetusi.8
Esimest korda kohtusid Swami Vivekananda ja Nikola Tesla arvatvasti Sarah Bernhardti korraldatud peol. Sarah Bernhardt mängis „Iziel'i“ rolli samanimelises näidendis9. See oli prantsuse versioon Buddha elust. Nähes publiku seas Swami Vivekanandat, korraldas ta kohtumise, millel osales ka Nikola Tesla. Kirjas sõbrale 13. veebruaril 1896 täheldas Swami Vivekananda järgmist:
... Mr Tesla oli võlutud, kuuldes vedaanta pranast, akasast ja kalpadest, mis tema arvates on ainukesed teooriad, mida modernne teadus suudab vastu võtta... Mr Tesla arvab, et suudab matemaatiliselt demonstreerida, et jõud ja mateeria on taandatavad potentsiaalseks energiaks. Ma kohtun temaga järgmisel nädalal, et seda matemaatilist tõestust näha.10
Swami Vivekananda lootis, et Tesla suudab näidata, et see, mida nimetame mateeriaks, on lihtsalt potentsiaalne energia, kuna see ühendaks veedade õpetused kaasaegse teadusega. Swami mõistis, et „sel juhul paigutataks vedaanta kosmoloogia kindlale pinnale“. Harmooniat vedaanta teooriate ja lääne teaduse vahel selgitati järgmise skeemiga:
Brahman
=
Absoluut






Mahat või Īśvara
=
Ürgne Loov Energia



+---------+
+---------+
+---------+
Prāna ja Ākāśa
=
Energia ja Mateeria
Tesla mõistis sanskriti terminoloogiat ja filosoofiat ning leidis, et need olid head vahendid füüsilise universumi mehhanismide kirjeldamiseks, nagu tema neid nägi. Neid, kes püüavad mõista teadust Nikola Tesla leiutiste taga, aitaks sanskriti ja vedaanta filosoofia õppimine.
Nähtavasti ei õnnestunud Teslal energia ja aine samasust näidata. Kui see oleks õnnestunud, oleks Swami Vivekananda selle kindlasti üles märkinud. Selle põhimõtte matemaatiline tõestus tuli kümme aastat hiljem, kui Albert Einstein avaldas oma töö relatiivsusest. See, mida idas oli tuntud 5000 aastat, sai siis tuntuks ka läänes.
Brahman on defineeritud kui iseenesest eksisteeriv mitteisikuline vaim; Jumalik Olemus, millest kõik asjad emaneeruvad, millele nad toetuvad ning millesse tagasi pöörduvad. Pange tähele, et see on väga sarnane põlisameeriklaste Suure Vaimu mõistega. Isvara on Ülim Valitseja; kõrgeim võimalik Absoluudi mõiste, mis on teisel pool kõiki mõtteid. Mahat tähendab sõna-sõnalt Suurt ning seda tõlgendatakse ka kui universaalset mõistust või kosmilist intelligentsust. Prana tähendab energiat (tavaliselt tõlgitakse elujõuks) ning akasa tähendab ainet (tavaliselt tõlgitakse eetriks). Dobson toob välja, et kõige sagedasemad akasa ja prana tõlked pole päris korrektsed, kuid Tesla mõistis nende tegelikku tähendust.
Kohtumine Swami Vivekanandaga stimuleeris Nikola Tesla huvi ida teaduse vastu. Swami märkis hiljem ühe loengu ajal Indias: „Mulle on mõned tänapäeva parimad teadlased rääkinud, kui imetlusväärselt ratsionaalsed on vedaanta järeldused. Ma tunnen neist isiklikult ühte, kel on vaevalt aega oma eine söömiseks või laborist lahkumiseks, kuid kes on kohal kõigis mu vedaanta loengutes; need on, nagu ta selgitas, nii teaduslikud, et harmoneeruvad täpselt ajastu püüdlustega ning järeldustega, milleni modernne teadus on praegu jõudmas.“11

Teksti allikas: http://teosoofia.ee/nikola_tesla_1853%E2%80%931943/vedaanta_filosoofia_moju_nikola_tesla_arusaamale_vabast_energiast

No comments: